Verbeter afweercellen in de strijd tegen multipel myeloom

Multipel Myeloom is een beenmergkanker die in de meeste patiënten niet genezen kan worden. De meeste therapieën zijn dan ook gericht op het zo veel mogelijk reduceren van de kankercellen. Echter, deze therapieën zijn meestal niet specifiek gericht tegen de kanker en geven veel bijwerkingen. Daarnaast wordt in veel patiënten de kanker vaak ongevoelig voor de behandeling wat leidt tot een gemiddelde overleving van slechts 50% van de patiënten binnen 5 jaar na diagnose.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe therapie tegen multipel myeloom, welke specifiek de kankercellen met zogenaamde T-cellen zal aanvallen en voor een langdurige bescherming kan zorgen om terugkeer van de kanker te voorkomen.

Ons afweersysteem is erg goed in het aanvallen van lichaamsvreemd materiaal, zoals een bacterie of virus. T-cellen, ook wel de soldaten van ons afweersysteem genoemd, kunnen ook kankercellen zien als lichaamsvreemd en deze aanvallen. Dit maakt T-cellen goede kandidaten voor therapie in kankerpatiënten. Om de T-cel beter te leren welke cellen hij precies moet aanvallen, kunnen we deze genetisch modificeren in het laboratorium. Dit proces zorgt ervoor dat we ze goed trainen. Daarnaast expanderen we de cellen ook, waardoor we meer cellen (een groter leger) krijgen.

Een nadeel van dit trainingsproces is echter dat de cellen ook verouderen. Deze veteranen zijn niet de sterke krachten waarin we de strijd tegen kanker aan willen gaan. Binnen het laboratorium Hematologie hebben we daarom een methode ontwikkeld om deze veroudering tegen te gaan.

Steun ons onderzoek met een bijdrage via dit donatieformulier!

Help mee!

Ik doneer eenmalig

U bent het bedrag vergeten.

Persoonlijke gegevens

Geslacht is verplicht.
Voorletter is verplicht.
Tussenvoegsel is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Postcode is verplicht.
Huisnr. is verplicht.
Toevoeging is verplicht.
Straatnaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
is verplicht.
E-mail is verplicht.

Betaalmethode

Selecteer bank is verplicht.
IBAN (NL00BANK1111222233) is verplicht.

U heeft voor een eenmalige machtiging gekozen.

BIC (Bij buitenlandse betalingen) is verplicht.
Het ingevulde bedrag wordt rond de 25ste van de maand afgeschreven.
Maak een keuze in creditcards
is verplicht.
Privacy Statement

Lees in het privacy statement hoe Radboud Oncologie Fonds omgaat met uw persoonsgegevens.