Longkanker beter opsporen met navigatieapparatuur

‘Longkanker heeft van alle kankersoorten het hoogste sterftecijfer,’ vertelt longarts dr. Erik van der Heijden. ‘Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat we met behulp van de nieuwste technieken de ziekte in een vroeg stadium beter kunnen vaststellen, zodat we meer patiënten kunnen genezen.’

Momenteel komen er steeds vaker per toeval kleine afwijkingen in de longen aan het licht. Dit komt doordat CT-scans van een steeds hogere kwaliteit zijn. Deze afwijkingen lijken in veel gevallen misschien klein en onschuldig, maar kunnen voorlopers of een vroeg stadium van longkanker zijn.

Afwijkingen vaak goedaardig
Als er vermoedens bestaan van kwaadaardige tumoren in de longen, ondergaan patiënten flink wat controles. ‘Gelukkig blijken de meeste afwijkingen goedaardig te zijn: ruim 90%. Dat is heel fijn nieuws voor de patiënt natuurlijk. Wanneer het echter bij een vermoeden blijft, is het voor onderzoekers en artsen tegelijkertijd ook een groot dilemma. Zij zijn dan veelal genoodzaakt om ingrijpende en veeleisende operaties uit te voeren. Als uiteindelijk blijkt dat de tumor toch goedaardig is, is een patiënt wellicht onnodig geopereerd. Het verbeteren en versnellen van opsporingsmethoden via CT-scans is dus erg belangrijk,’legt Van der Heijden uit.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om makkelijker, veiliger en betrouwbaarder een diagnose te kunnen stellen over deze longafwijkingen, zodat patiënten eerder kunnen worden geholpen. Operaties zijn dan wellicht niet meer nodig. 

Helpt u mee dit onderzoek te financieren?

Page image

Help mee!

Ik doneer eenmalig

U bent het bedrag vergeten.

Persoonlijke gegevens

Geslacht is verplicht.
Voorletter is verplicht.
Tussenvoegsel is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Postcode is verplicht.
Huisnr. is verplicht.
Toevoeging is verplicht.
Straatnaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
is verplicht.
E-mail is verplicht.

Betaalmethode

Er is geen bank geselecteerd. Doneer gemakkelijk met iDeal
IBAN (NL00BANK1111222233) is verplicht.

U heeft voor een eenmalige machtiging gekozen.

BIC (Bij buitenlandse betalingen) is verplicht.
Ja, ik machtig Radboud Oncologie Fonds om jaarlijks geld af te schrijven. Uw donatie wordt rond de 25e van de maand afgeschreven.
Maak een keuze in creditcards
is verplicht.

Lees in het privacy statement hoe Radboud Oncologie Fonds omgaat met uw persoonsgegevens.