Betere opsporing en behandeling van baarmoeder- en eierstokkanker

Eierstokkanker en baarmoederkanker zijn de meest voorkomende vormen van gynaecologische kanker in Nederland. Veel vrouwen sterven aan eierstokkanker, omdat de diagnose vaak gesteld wordt als de ziekte al ver gevorderd waardoor de behandelmogelijkheden beperkt zijn. De prognose van baarmoederkanker is weliswaar beter, maar door de vergrijzing en toename van overgewicht stijgt het vóórkomen van deze vorm van kanker gestaag en leidt mede door de toenemende aantallen tot aanzienlijke mortaliteit.

Het is bekend dat tumorcellen van eierstok- en baarmoederkanker soms in het uitstrijkje terecht komen, maar deze zijn vaak moeilijk te vinden onder de microscoop. Recent is echter aangetoond dat het mogelijk is om de bij kanker horende DNA-schade in deze cellen wel op het spoor te komen in deze uitstrijkjes. In het Radboudumc worden er nieuwe gevoelige technieken gebruikt om DNA-schade op te sporen, waarvoor slechts weinig DNA nodig is om deze afwijkingen op te kunnen sporen.

Met de DISCOVER-studie willen we laten zien dat we op een betrouwbare manier eierstok- en baarmoederkanker kunnen opsporen in uitstrijkjes, ondanks dat we de kankercellen niet onder de microscoop zien. Hiermee zal het naar verwachting mogelijk worden om deze ziektes op een eenvoudige manier vroeg op te sporen in het uitstrijkje.

 

Help mee!

Ik doneer eenmalig

U bent het bedrag vergeten.

Persoonlijke gegevens

Geslacht is verplicht.
Voorletter is verplicht.
Tussenvoegsel is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Postcode is verplicht.
Huisnr. is verplicht.
Toevoeging is verplicht.
Straatnaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
is verplicht.
E-mail is verplicht.

Betaalmethode

Er is geen bank geselecteerd. Doneer gemakkelijk met iDeal
IBAN (NL00BANK1111222233) is verplicht.

U heeft voor een eenmalige machtiging gekozen.

BIC (Bij buitenlandse betalingen) is verplicht.
Ja, ik machtig Radboud Oncologie Fonds om jaarlijks geld af te schrijven. Uw donatie wordt rond de 25e van de maand afgeschreven.
Maak een keuze in creditcards
is verplicht.

Lees in het privacy statement hoe Radboud Oncologie Fonds omgaat met uw persoonsgegevens.